Olika sätt att tjäna pengar på din blogg

Det är många som drömmer om att leva heltid på sin blogg, men mycket få som lyckats. Däremot är det många som på olika sätt tjänar pengar på sin hemsida. Hur mycket du kan tjäna beror i mångt och mycket på din blogg och den tid du lägger ner på den.

Reklamannonser

Det vanligaste och enklaste sättet att få en inkomst på din blogg är genom reklamannonser. Du ser dem överallt: på bloggar, nyhetssajter och hemsidor. Som bloggare får du intäkter när en besökare klickar på annonsen och sedan köper en produkt eller tjänst av företaget som annonsen tillhör. Du kan alltså sitta var som helst i världen, blogga och få en inkomst. Du kan blogga med din dator, surfplatta eller mobil. Om du bloggar mycket med din mobil bör du tänka på att mobilen är ditt bloggverktyg och att du bör skydda den: du hittar snygga iphone 7 skal hos teknikdelar.se – en bra affär för bloggare!

Det finns tre olika metoder att skaffa annonser på: Google Adsense, ett affiliatenätverk eller genom att du personligen kontaktar ett företag. De två första metoderna är mycket lätta och du kan ha annonser på din blogg inom ett par dagar. Men, din blogg kommer att kollas upp manuellt, för att företagen ska vara garanterade bra ”reklambärare”.

Affiliatenätverk

Ett affiliatenätverk är en plattform som sammanför företag och hemsidor. Företag ansluter sig till nätverket och godkända sajter får göra reklam för företagen. Det kan finnas hundratals företag att göra reklam för på ett affiliatenätverk, men du måste söka för vart och ett av företagen. Om du har en grillblogg för köttälskare, så kan ett företag som endast säljer veganskt smink neka dig som annonsör – och tvärt om. Sök endast hos företag som passar din blogg och målgrupp. Sidorna som sådana är enkla att använda och du får välja mellan bildannonser och textlänkar.

Kontakta företag

Om din blogg handlar om ett särskilt ämne, kanske något lokalt eller ett tämligen smalt ämne, kan du kontakta passande företag och fråga om de vill annonsera på din sida. Det finns flera stora företag som inte använder affiliatenätverk, utan vill att bloggarna kontaktar dem personligen – de har ofta stora krav på bloggarna. Om du är en ”vanlig” bloggare bör du satsa på affiliatenätverk eller Google Adsense – du bör inte kombinerar dem, då det kan göra att du blir avstängd hos någon av dem.

Webbutik

Ett annat sätt att tjäna pengar på din blogg är genom att ha en webbutik. Det finns två slags webbutiker: riktiga butiker och skyltfönsterbutiker. De förstnämnda passar dig som verkligen vill satsa på en webbshop och brinner för en produkt. Den sistnämnda, skyltfönsterbutiken, innebär att din webbutik ser ut som en butik, men när besökarna klickar på produkterna skickas de vidare till den riktiga affären. Det finns personer som lever heltid på skyltfönsterbutiker, men det kräver mycket arbete för att lyckas. Om du istället skapar en riktig webbutik kan du på ett personligt sätt marknadsföra den tillsammans med din blogg, och även göra reklam för dina produkter IRL.

saturation