Olika typer av bloggar

Det finns en hel uppsjö av aktiva bloggar runt om i världen och det tillkommer hela tiden flera. En undersökning som gjorts kontinuerligt sedan det tidiga 2000- talet visade att det skapades 120 000 bloggar om dagen under år 20007. Ett par år senare, 2009, hade denna siffra stigit till hela 190 000 om dagen. Bloggar som fenomen är alltså otroligt stort och vida spritt.

Bloggarnas funktion

Från början var bloggarna avsedda att vara en sorts dagbok där författaren bakom bloggen beskrev sitt liv i kronologisk ordning så som det egna livet och händelser där i skedde. Men bloggarna har som sagt utvecklats en hel del under sin livstid och idag är de flesta bloggar mer nischade även om en stor del av bloggens fokus och innehåll fortfarande centreras kring den eller de personer som driver den.

Speciellt inriktade bloggar

Som sagt så har de allra flesta bloggar idag en särskild inriktning. Vad som är det utmärkande fokuset för en blogg kan röra sig om allt möjligt mellan himmel och jord. Det är det som är det fina med bloggar. Till exempel kan en blogg som behandlar ett sällsynt ämne genom sin existens samla de få personer som är intresserade av detta så att de får kontakt med likasinnade och kan diskutera sitt intresse.  

Delicious portion of fresh salmon fillet with aromatic herbs, spices and vegetables - healthy food, diet or cooking concept

Det behöver inte heller vara ett smalt ämne som en blogg fokuserar på. Alla läser helt enkelt den eller de bloggar som intresserar en. Ämnen som är vanliga att blogga om är till exempel träning, mode i olika former, resor, böcker och filmer, politik, sport och mycket, mycket mer. Ett annat ämne som det blivit populärt att blogga om är mat och matlagning. Många människor, både privatpersoner och professionella kockar, väljer att starta en blogg som helt handlar om matlagning. På dessa bloggar tipsar man om bra restauranger och matupplevelser utöver det vanliga, det brukar även förekomma rekommendationer för olika köksverktyg och naturligtvis också massor av recept och annat som skall inspirera människor i deras matlagning. I många fall är bloggarna även fokuserade på en viss kosthållning så som LCHF eller 5:2.   

saturation