Plattform eller din egen blogg?

Att blogga är ett modernt och fritt sätt att både göra sin röst hörd och kanske till och med tjäna en slant. Idag bloggas det om allt mellan himmel och jord – alltifrån tips på att hitta konferensrum i Stockholm till mode, skönhet och ekonomi.

När man börjar blogga så är en av de vanligaste punkterna att tänka på, hur man ska blogga. Ska man välja en bloggportal och ha en gratis blogg eller skapa en egen blogg genom ett webbhotell och ett domännamn? De olika alternativen har olika för- och nackdelar och vi ska gå igenom dem här.

Välj en bloggportal om du är nybörjare

Självklart kan du göra som du vill, men det vanligaste är att nya bloggare utan så mycket erfarenhet, väljer en bloggportal där allt är förberett. Dock är det bra att veta att bloggportaler också måste försörja sig för att fortsätta sin verksamhet och därmed får du som bloggare vara beredd på att ha annonser som dyker upp runt omkring din bloggtext, eftersom de flesta intäkter som ges till dessa bloggportaler, kommer från annonser. Exempel på stora och välkända bloggportaler är:

 • WordPress
 • Nouw`
 • Blogg.se
 • Devote

Vissa av bloggportalerna är helt gratis för bloggare, medans andra och även de som har en gratisversion, också kan erbjuda en månadskostnad om du vill ha vissa förmåner.

Webbhotell och domännamn

Du som föredrar att ha din egen blogg med webbhotell och domännamn utan att göra dig beroende av en portal, får dock vara beredd på att betala en viss summa per år. Det är dock inga dyra kostnader vi talar om – cirka 220-250 kronor om året. Ett exempel på ett webbhotell är MissHosting där du får betala cirka 20 kronor i månaden.

Betalda domäner och bloggportaler – vilka skillnader finns?

Fördelen med en betald egen domän, är att du dels får ha ditt eget namn utan att behöva nämna portalens namn i din URL-adress. Det är helt enkelt namnet på din blogg som kommer att stå i webbadressen. Du kan i motsats till en bloggportal också styra över din blogg helt fritt utan att behöva oroa dig för ovälkomna annonser och krav. Istället kan du välja den reklam som passar dig bäst och de intäkter du eventuellt får av reklamen går helt och hållet till dig, medans bloggportaler annars ser till att sko sig på din vinst. Många föredrar att faktiskt skapa en blogg på eget bevåg och kontrollera den själva, men är du oerfaren så kan faktiskt en bloggportal vara ett smart, första alternativ.

De för- och nackdelar med att ha en blogg på en portal är således följande.

Fördelar med bloggportal

 • Går mycket snabbt att starta upp en blogg
 • Du går med i en bloggcommunity och blir på så sätt mindre ensam
 • Det är gratis
 • Du får hjälp med design och kanske inspiration för tema och upplägg för att din blogg ska sticka ut lite mer

Nackdelar med bloggportal

 • Du har inte full kontroll över din blogg
 • Du måste samsas med all typ av reklam
 • Din webbadress kan bli lite komplicerad att komma ihåg, eftersom du också måste ha bloggportalens namn med
saturation